Gravant i convertint vídeos de la televisió digital

Si fa uns dies vaig explicar com configurar el sintonitzador TDT que em vaig comprar, avui explicaré com fer gravacions i convertir-les al fomat que més ens estimem.

Per fer açò utilitzarem els programes Me TV, Avidemux i Project X, pel que si no els teniu haureu d’instal·lar-los. A Ubuntu tots tres es troben als repositoris i els podeu instal·lar fent:

sudo apt-get install me-tv avidemux project-x

El primer pas que haurem de fer, lògic, serà fer la gravació del canal que volem. Amb el programa Me TV és força senzill. Sols hem de polsar al botó roig i gran amb el nom Enregistra per començar la gravació i tornar a polsar per detindre-la. Es crearà un fitxer de vídeo MPEG al nostre directori personal.

Gravant amb Me TV

El següent pas que farem serà sincronitzar-lo amb el Project X, i és que no podem realitzar la conversió directament ja que el video que s’obtendria no tindria l’àudio i el vídeo sincronitzats.

Obrim el Project X i des del menú File escollim l’opció Add i seleccionem el fitxer de vídeo. Ara baix la imatge del vídeo tindrem una barra de desplaçament horitzontal amb la qual podrem realitzar talls per llevar del vídeo final les parts que no volem. Un cop seleccionades les parts que volem, farem clic al botó prepare …

Tallant amb Project X

A aquesta nova finestra l’únic que farem serà seleccionar l’acció demux i començar la sincronització polsant el primer botó de l’esquerra.

Sincronitzant amb Project X

Un cop acabe la sincronització, podem tancar Project X. Amb la sincronització s’han creat uns quants fitxers al mateix directori que el fitxer de vídeo: un fitxer M2V que és el que conté el vídeo i un fitxer MP2 per cada pista d’àudio si la retransmissió es fa en més d’un idioma. Doncs bé, necessitarem abans de tot sabre quin fitxer MP2 conté l’àudio que necessitem. Per açò, els obrim amb qualsevol reproductor d’àudio i podem esborrar el que no volem.

És ara quan utilitzarem l’Avidemux. Executem l’Avidemux i obrim el fitxer M2V. Ens preguntarà si volem indexar-lo, diem que sí. Com que aquest fitxer no conté pista d’àudio haurem d’afegir-li-la. Per fer açò anem al menú Àudio->Pista principal i com Font d’àudio seleccionem MP3 extern. Ara sols en falta seleccionar el fitxer MP2 des de Nom del fitxer extern.

Font d'àudio amb Avidemux

Acceptem el diàleg i l’únic que ens faltarà serà especificar els còdecs i el format. Açò ja serà qüestió de necessitats. Si volem vore el vídeo en l’iPod, PSP o altre, tenim el menú Auto que ens dona l’opció a uns formats predeterminats. Si ens serveixen aquests, farem clic i desarem el vídeo. Jo almenys faig la conversió al còdec de vídeo Xvid i al d’àudio MP3 per poder vore-lo al DVD de casa.

Per seleccionar els còdecs ho farem des de les opcions de l’esquerra. Primer el vídeo. fem clic al primer menú desplegable i seleccionem MPEG-4 ASP (Xvid4). Ara seleccionarem la taxa de bits fent clic just abaix on posa Configura. Una bona relació qüalitat/mida/temps de conversió és fixar com Tipus de codificació: Single Pass Bitrate i Taxa bits sortida: 1500. Acceptem el diàleg.

Opcions de codificació a Avidemux

Tot seguit seleccionarem el còdec d’àudio. Feu clic a la llista de l’apartat d’Àudio i seleccioneu MP3 (LAME). Ara sols en faltarà seleccionar el format, en aquest cas AVI i desem el fitxer, recordeu escriure al final del fitxer desat el format que hem escollit. Començarà la codificació.

Codificant amb Avidemux

Un cop acabe la codificació ja tindrem el nostre fitxer de vídeo totalment sincronitzat i codificat. Aclarir que l’Avidemux és un programa molt potent i no caben més explicacions en aquest article, però podeu provar totes les opcions que permet cada còdec i els filtres que ens permetran afegir subtítols, canviar la resolució del vídeo i aplicar efectes entre d’altres.

I encara que potser aquest article haja resultat una mica llarg, quan realitzeu les operacions un parell de vegades, no vos resultarà pas llarg ni complicat.

Espere haver estat d’ajuda.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: